ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Κάθε κτίριο, ανεξαρτήτως τον τρόπο κατασκευής αλλά και των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί, έχει μια διάρκεια ζωής και έτσι δεν μπορεί να παραμείνει για πάντα ασφαλές. Με το πέρασμα του χρόνου συνεπώς είναι απαραίτητος ο έλεγχός του με μια μελέτη στατικής επάρκειας. Η διαδικασία της μελέτης γίνεται κυρίως για να διαπιστωθούν ενδεχόμενες ζημιές και επικίνδυνες καταπονήσεις του κτιρίου. Εξαιτίας πιθανών σεισμικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας, τα δομικά στοιχεία ενός κτιρίου καταπονούνται πέραν της φυσικής φθοράς του χρόνου.

Σκοπός της μελέτης στατικής επάρκειας είναι να διαγνωστεί η καταλληλότητα του κτιρίου καθώς και κατά πόσο ο φέρον οργανισμός του υφιστάμενου κτιρίου είναι σε θέση να στηρίξει την προσθήκη ενός νέου ορόφου. Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιείται από μηχανικούς που εξετάζουν την ανθεκτικότητα των δομικών υλικών της κατασκευής και κατά πόσο αυτά έχουν φθαρεί με την πάροδο του χρόνου. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούν εκτίμηση σχετικά με την ανθεκτικότητα που μπορούν να επιδείξουν τα εν λόγω υλικά τα επόμενα χρόνια.

Η μελέτη στατικής επάρκειας εκτός από τις περιπτώσεις που είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, θα ήταν φρόνιμο να πραγματοποιείται σε παλιά κτίσματα καθαρά για λόγους ασφαλείας.